Duruş Haber

Hakkarili seçilmiş kadınlar: Güven’le dayanışmayı büyütelim

GÜNDEM

Tecridin son bulması için 18 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekilli Leyla Güven'e destek veren Hakkari’deki seçilmiş kadınlar, “Tecrit bir şiddettir, Güven bu şiddete karşı direniyor” diyerek, dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Hakkarili seçilmiş kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde açlık grevi 18'inci gününe giren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti. 

Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Adile Kozay, demokrasinin uzun bir süredir yaşadıkları topraklara uğramadığını belirterek, “Daha önce seçilen 3 milletvekilimiz, belediye eşbaşkanları, muhtarlar görevden alındı. Çoğu gözaltına alınarak tutuklandı. Halen cezaevlerinde olan arkadaşlarımız var. Bunların hepsi halkın iradesiyle yüksek bir oy oranıyla seçilmişti. 24 Haziran seçimlerinde yüksek bir oy alan Leyla Güven de şu an tutuklu ve açlık grevinde. Daha önce Hakkari Milletvekili Selma Irmak tutuklanmıştı. Hükümet, Hakkari kadınlarının iradesini tanımıyor. Bunun için saldırıları yoğun oluyor” dedi. 

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'

25 Kasım’a açlık greviyle giren Güven'in mücadelesinin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kozay, “Ortada iradeye, kadına, halka uygulanan bir şiddet var. Güven de kadın iradesinin her türlü şiddete direnebileceğinin bir örneği. Sağlam bir iradeyle kadınlara güç veren Güven'e cevap olup, bu şiddete karşı durmamız gerekiyor. Devletin şiddet politikalarına direnen Güven'e dayanışmayı büyütelim” diye konuştu. 

KADININ ÖNCÜ ROLÜ 

Hakkari İl Genel Meclisi Başkanı Gülizar İliş ise, Hakkari'de kadın iradesine yönelik yoğun bir saldırı olduğuna dikkat çekerek, “Bize yönelik halen bir tehdit söz konusudur. 'Seçseniz de biz yine kayyum atarız' tehdidi var ortada. Selma Irmak kentin kadın iradesi olarak seçildi ve çok yoğun bir ilgiyle sahiplenildi. Buna tahammül edemeyenler onu tutukladı. Şimdi de aynı şekilde sahiplenilen Leyla Güven de rehin olarak cezaevinde tutuluyor. Burada dikkat çekilmesi gereken bir ilin ya da kadının iradesine saldırıdan çok kadının bu coğrafyada ortaya çıkardığı öncülük rolüdür. Kadının öncü olduğu toplumlarda iktidarların dayatmalarına karşı boyun eğilmez, buna karşı çıkılır. Devlet bunu bildiği için bu iradeye saldırıyor” şeklinde konuştu. 

'DAHA GÜÇLÜ SAHİP ÇIKALIM’

İliş, devletin yaşamın her alanına şiddet uyguladığını buna en çok da kadının maruz bırakıldığını dile getirerek, şunları söyledi: “Kadının iradesi, emeği, varlığı, topluma verebileceği özgür yaşamdan korkanlar, kadına hem psikolojik hem de fiziki şiddet uygulayarak, üstün çıkmaya çalışıyor. Ancak buna karşın boyun eğilmeyeceğine en yakın örnek Leyla Güven'dir. Leyla Güven tecride karşı; iradeye, demokrasiye ve yaşama uygulanan şiddete karşı 18 gündür açlık grevinde. Biz kadınlar bu şiddet son verilmesi için Güven'e daha güçlü sahip çıkmalıyız.” 

'GÜVEN ŞİDDETE KARŞI DİRENİYOR'

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Öznur Evin de, erkek zihniyetinin hakim olduğu devletin onbinlerce kadının oyuyla seçilen Leyla Güven'i cezaevinde tutması ile kadına olan düşmanca politikaları gözler önüne serdiğini söyledi. Evin, “Halkın oyuyla seçilmiş bir kadının şu anda içerde tutulması kabul edilecek bir durum değil. Şiddet sadece fiziksel bir boyut değildir, hem psikolojik hem zihinsel bir saldırı söz konusudur. Şu an yaşanan ideolojik bir saldırıdır. Kadın bilinciyle yaşanan tüm saldırılara karşı direnmek dışında bir alternatifimiz yoktur. Tecrit bir şiddettir. Güven bu şiddete tepki göstererek açlık grevine girdi. Şiddetin kabulü olmaz. Devlet eril bir zihniyettir ve kadının ön saflarda olmasını istemez. Bundan kaynaklı Selma Irmak ve Leyla Güven tutukludur. Kadının toplumu değiştirmesinin önüne geçmek istiyorlar ama bunu başaramayacaklar. Güven tutuklandı ancak cezaevinde mücadelesini büyüterek devam ettiriyor. Güven'in mücadelesine toplumu da katmamız gerekiyor” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.